Το 1960 ξεκίνησαν διάφορα πολιτιστικά κινήματα που επέφεραν αλλαγές στην κοινωνία και εν συνεχεία στην δομή της οικογένειας και του σπιτιού. Από την κινεζική επανάσταση μέχρι και το αμερικανικό κύμα κατά της πατριαρχικής καταπίεσης κινούμενο από φεμινίστριες, πολλά πράγματα εκείνη την εποχή επηρέασαν την δομή της κουζίνας.
Στα νεότερα χρόνια με την δημοτικότητα που πήραν οι ηλεκτρικές συσκευές όπως η αλλαγή αντιλήψης στον τρόπο διατροφής βλέπουμε τον χώρο της κουζίνας να παίρνει άλλη ταυτότητα. Επιπρόσθετα, με τα κοινωνικά δεδομένα να αλλάζουν, η γυναίκα φαίνεται να την ενδιαφέρει η καριέρα της, να λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι και από την άλλη πλευρά οι άντρες να έχουν ενεργή δράση. Όπως βλέπουμε τελευταία, οι περισσότεροι σεφ σε εστιατόρια είναι άντρες αλλά και στο σπίτι η απλοί νοικοκύρηδες για δική τους ευχαρίστηση, μαγειρεύουν και προετοιμάζουν το φαγητό των παιδιών τους.
Αδιαμφισβήτητα, η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού εξυπηρετώντας πολλαπλές ανάγκες και ασχολίες τόσο για οικογένειες με παιδιά όσο και για singles. Αφορά σε όλους, στον τρόπο ζωής των μελών, στην κουλτούρα και την ταυτότητα τους. Σταματάει δηλαδή η ιδέα ότι η κουζίνα είναι ένα απομονωμένο σημείο του σπιτιού με μόνη χρήση το μαγείρεμα και το πλύσιμο. Αντιθέτως, αποτελεί το κέντρο του σπιτιού, προωθώντας την επικοινωνία μεταξύ της οικογένειας.
Στην κουζίνα οι άνθρωποι επικοινωνούν με την οικογένεια και τους καλεσμένους. Με την μαγειρική ως μέσο ενασχόλησης, παρέχεταιι σε όλους η ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ρόλων. Πόσες απο εμάς δεν έχουν βυθιστεί σε σκέψεις όσο ετοιμάζουμε το μεσημεριανό τραπέζι, όταν τα παιδιά μας χαζεύουν παιδικά στην τηλεόραση και ο άντρας μας διαβάζει αθλητικά στο κινητό του. Είναι αυτες οι στιγμές που απλά έπιπλα κουζίνας αποκτούν χαρακτήρα και ταυτότητα, ιστορία, μυρωδιές και αναμνήσεις για όλους…